22.06.2015

Провінціальний керівник «з колосальним досвідом» рветься в Укрпошту

«Городской единый расчетный центр» (ГЕРЦ ) - це приватна фірма-прокладка для здирання грошей з довірливих одеситів. Колишнній керівник цієї «фірми» Дмитро Нікітін хоче зайняти керівну посаду в «Укрпошті».

Прагнення Нікітіна зрозуміле, якщо за допомогою корупційних схем і він зумів нажити непогані статки у невеличкій фірмі з Одеси, то які перспективи відкриються для нього у багатотисячному колективі, на державному підприємстві з багатомільйонними оборотами.

Тепер коротко про попередню фірму-прокладку Нікітіна. В інших містах ці функції виконують комунальні розрахункові центри. Наприклад в Києві всі платежі здійснюються через ГІОЦ "Головний інформаційно - обчислювальний центр", який і утримується з міського бюджету.

А от в Одесі місцеві комбінатори винайшли схему, за допомогою якої одесити самі їх збагачували, навіть не підозрюючи про це. Річ в тім, що ГЕРЦ збирав 2,5% з кожного комунального платежу собі. Зрозуміло, що при багатомільйонних нарахуваннях суми, що йшли у дохід прокладці були астрономічними.

Дмитро Нікітін, відомий в Одесі комбінатор і корупціонер, є одним із наближених осіб до ще одного одеському махінаторів - Олександру Маліна. Малін, зараз радник прем'єр-міністра Яценюка, до цього був заступником міністра інфраструктури. І використовуючи свій вплив в уряді, лобіює призначення Нікітіна на посаду керівника «Укрпошти».

Слід зазначити, що Малін теж мав свій зиск з діяльності ГЕРЦа, адже у 2012-2014 роках був заступником голови Одеської ОДА і курував ЖГК. Кураторство Маліна зводилось до того, що він справно отримував мзду від ГЕРЦа і подібних фірм. Частину залишав собі, частину віддавав «нагору» - губернатору-регіоналу Матвійчуку.

Нікітін справно носив Маліну гроші. І сподівається робити це й надалі, вже після призначення в «Укрпошту».

За логікою закону про очищення влади Малін мав би потрапити під люстрацію. Але він навіть у 2014 році був заступником міністра інфраструктури, потім керував «Укравтодором», тепер – радник прем’єр-міністра.

Намагання Маліна призначити Нікітіна в «Укрпошту» нагадує прислів’я: кинути щуку в річку. Олександр Малін радить призначити Нікітіна, бо начебто «у нього незаплямована репутація і колосальний досвід».

Тут дійсно, не посперечаєшся, чого-чого, а досвіду по влаштуванню корупційних схем Нікітіну не займати.

========
Д.Н. Никитин - заместитель председателя Одесского областного совета, доцент кафедры программирования Одесской государственной академии холода, доктор технических наук, почетный филателист Украины
С целью создания на базе Международного аэропорта «Одесса» современного конкурентноспособного комплекса по приему пассажиров и переработке грузов с полной необходимой инфраструктурой и его дальнейшей эксплуатацией, распоряжением Одесского городского головы №2391-01р от 23.12.2009г. создана рабочая группа по рассмотрению предложений и проведению предварительных переговоров по реконструкции и модернизации Международного аэропорта «Одесса», в которую вошел Д.Никитин.