20.06.2015

Геннадій Вовк зібрався відроджувати корупційні схеми на «Укрпошті»?

vovk вовк
Кілька днів тому в інтернеті промайнуло повідомлення про те, що на «Укрпошту» повертається працювати якийсь Геннадій Вовк. Невідомо, на яку посаду його збираються призначити, але, мабуть, майбутній керівник Вовка абсолютно не знайомий з його трудовою біографією.

Річ у тім, що де б Геннадій Вовк не працював - його діяльність завжди закінчувалася гучними скандалами і кримінальними справами. Він навіть примудрився стати одним з героїв нашумілої книги «Фармринок. Рекрутингові та промоційні банди», де чимало сторінок присвячено його шахрайським діянням і детально описується його діяльність у фармацевтичних компаніях, які займалися дистрибюцією лікарських засобів.

Геннадій Вовк народився в Артемівську (Донецька обл.) В 1982 році. У 2004 р закінчив у Харкові фармацевтичний університет за спеціальністю «провізор». Потім працював провізором в одній з аптек Слов'янська. У 2005 році зареєструвався в Харкові як фізична особа - підприємець (закрив свою діяльність ФОП в травні 2015 року). 

У 2006 році - регіональний менеджер фармацевтичної компанії «Ранбаксі». У 2007 році Вовк вже керував в цій компанії медичними представниками - це співробітники, які займаються особистими продажами, просуваючи препарати серед лікарів і фармацевтів. Медпредставникам Вовк встановлював нереальні плани з тим, щоб зменшувати їм зарплату. Також він ввів для них вимогу щодня вбивати до CRM-системи кілометраж службового авто на початок і на кінець робочого дня, при цьому встановив такі ліміти палива, за яких план було виконати нереально. Тих, хто не виконував фантастичні плани, Вовк штрафував, а деяким не виплачував зарплату взагалі. При цьому лише невелика частина зарплати виплачувалася офіційно - решта в конвертах: таким чином, чималі штрафи з конвертів осідали в кишенях Вовка.

У 2008 році Геннадій Валерійович був узятий на посаду заступника голови правління з питань маркетингу на заводі «Біофарма». На той час «Біофарма» не мала власної зовнішньої служби, а промоція препаратів велася через аутсорсингові фарммаркетінгові контори «Фармальянс» і «Фармлінк». Ці фірми служили «Біофарму» для відходу від податків, відмивання і переведення в готівку грошей. За цими конторами стояли кримінальні елементи, що співпрацюали з перевертнями в погонах, які також відмивали гроші через маскіруемие під приватний розшук і прискорення проходження митних процедур брудні бізнеси - такі як рекет, вибивання боргів, фізичне залякування журналістів, юристів і т.д.. Вовк давав вказівку перераховувати «Фармальянсу» і «Фармлінку» гроші за нібито надані маркетингові послуги з просування біофармівскіх препаратів, а керівництво компаній «Фармальянс» і «Фармлінк» ці гроші переводили в готівку, частину з них залишали собі, а частина віддавали Геннадію Вовку. Цю частину Вовк клав собі до кишені, хоча вона мала йти в конвертах на зарплати медпредставників, які працювали (офіційно або неофіційно) в штатах конторок «Фармальянс» і «Фармлінк». Але насправді, медпредставники працювали на «Фармальянсе» і «Фармлінке» не більше трьох місяців, потім наслухавшись обіцянок «скоро буде зарплата», «ой, у нас затримка з проходженням зарплати на Вашу картку», «все буде добре і зарплату скоро виплатимо» і т.п. вішання локшини на вуха, врешті-решт йшли піймавши облизня. Не менш «яскраві» відгуки можна знайти в інтернеті й про роботу Геннадія Вовка в компанії «Намафарм», де він був співзасновником:
    «Старший менеджер, в.о. генерального директора Вовк незаслужено звільняє співробітниць, кидає на зарплатах. Протягом роботи зарплата виплачується з тривалими затримками, постійно годує "сніданками". Багато менеджерів вже пішли, через відсутність перспектив. За останній місяць роботи зарплата не виплачується";

    «Ті, хто працював на Намафам - працювали безкоштовно. Зарплату там виплачували, хоча всі пахали до 9 вечора. Зарплати не платив злочинець Геннадій Вовк - в.о. ген. директора - кидала-рецидивіст, раніше він працював на Київському заводі «Біофарма», де за допомогою аутсорсингових контор «Фармлінк» і «Фармальянс» відмивав промо-бюджети. Вкрадені таким чином гроші Волчара покладав собі в кишеню, а люди сиділи без зарплат і йшли»;

    «Гєна, покайся! Досить людей кидати! Не думай, що якщо більшість покірно і схиливши голову пішли і не зажадали ЗП за відпрацьований час, то це добре! Запам'ятай, ГНИДА брехлива - ніяких дах в СБУ тобі не допоможе, закрий свій бізнес і їдь  ... з країни! Це моя тобі добра порада! Можеш і Молчанова з Лисовою з "Фармлінка" з собою прихопити!»;

    «Під час моєї роботи в« Намафарме» і при звільненні Геннадій Вовк хотів кинути мене, і не тільки мене, по зарплаті. Вовк Г.В. - людина, у якої немає нічого святого, підлість, брехня - основні його якості. За свої чималі роки я таких сволот не зустрічав ще».
Плотникова
Оксана Плотникова
До речі, гендиректором компанії «Намафарм» значилася дружина Вовка - Надія, яка перебувала в декреті, а сам Геннадій з 2009 року був генеральним директором «Медекспо Інвест». Так і далі реалізовував би фармацевт Вовк медичні препарати, кидав би медпредставників на зарплатах, відбивався від прокуратури та податкової і збирав негативні відгуки про себе в інтернеті, але доля в особі Оксани Плотнікової у травні 2012 року несподівано запропонувала Геннадію Вовку посаду директора департаменту кур'єрської доставки, а менш ніж за місяць - заступника директора «Укрпошти» з торгівлі. 

З Оксаною Плотниковою, яку за пару місяців до цього призначили в.о. генерального директора «Укрпошти», Геннадій Вовк був знайомий за спільною роботою на заводі «Біофарма» - Плотнікова була там його начальницею і очолювала правління заводу. А господарем заводу був міністр інфраструктури Костянтин Єфименко, який і поставив Плотнікову очолювати «Укрпошту». 

Провізор Геннадій Вовк до 2012 року поняття не мав про специфіку поштових послуг, однак спільно з Плотникової він розвернувся на «Укрпошті» на повну силу: його корупційні схеми прокуратура розплутує досі. Завдяки цьому тандему на «Укрпошті» була введена централізація торгівлі та з Генеральної дирекції на регіональні дирекції йшла чітка установка, чим їм торгувати і, головне, з ким. Прибутковість дирекцій миттєво впала в рази, проте особиста прибутковість парочки злетіла до небес. 

Дивного в цьому нічого не було, оскільки у вартість реалізованого товару закладався відсоток заробітку (не менше 30%), до того ж Вовк (не розповідаючи в деталі Плотнікову) ввів ноу-хау: листонош у 2012 році змушували продавати по селах прострочений цитрамон і анальгін, навіть доводили плани продажів. Про це в інтернеті зустрічаються такі коментарі: «Моя сестра працює листоношею, так їх змушують продавати прострочені товари набагато дорожче, ніж вони коштують в магазині, за невиконання плану продажів змушують писати доповідні. Не у всіх вистачає совісті впарювати пенсіонерам товар в 2 рази дорожче, ніж він коштує в магазинах, коли вже це закінчиться?». Те ж саме що й листоноші, свого часу про Вовка писали медпредставники, які називали Вовка головним ділком чорного фармацевтичного ринку України ...
 

Ще один вид заробітку для Вовка і Плотникової полягав у відкатах. Постачальникам, які не входили до кола їх бізнес-інтересів, була призначена такса від 10 до 15 відсотків за повернення виручки від реалізованого товару. Цей «невеликий» приробіток дозволив скромному менеджеру державного підприємства пересісти на нескромне автомобіль Touareg, за короткий час купити в Києві розкішну квартиру і придбати приватний будиночок в межах столиці площею у 400 квадратних метрів.  

І тут між 30-річним Геннадієм Вовком і 42-річною Оксаною Плотниковою спалахнув настільки бурхливий роман, що ревнивий міністр інфраструктури був змушений звільнити Плотнікову за «аморалку» і перевести її ближче до себе на незначну посаду в "Укрзалізницю". Цікаво, що в той період, коли Вовк задовольняв свої похоті з начальницею, його законна дружина Надія перебувала в декреті з маленькою дитиною.

Дружина Гени Вовка Надя і начальниця Оксана
Дружина Гени Вовка Надя (ліворуч) і начальниця Оксана

Проте витівки Вовка вразили нового генерального директора (призначеного за квотою Сергія Арбузова) - Костянтина Кривенка, і він, замість звільнити молодого батька і віддати його до рук правоохоронців, вирішив, що «таланти» Вовка можуть йому послужити.

Геннадий Вовк
Геннадій Вовк
У жовтні 2013 було порушено кримінальну справу про масові отруєння контрафактним алкоголем, купленим у відділеннях «Укрпошти». До кола підозрюваних правоохоронними органами у справі «Про продаж в мережі відділень Укрпошти неякісного алкоголю під виглядом лікарських бальзамів» окрім топ-менеджерів «Укрпошти» потрапив перший заступник міністра охорони здоров'я Олександр Качур. Його підпис стояв під дозвільними документами торгової марки ТМ «Цілющий». Виявляється, шахраї замаскували під "Цілющий бальзам" дешеву горілку і продавали її у відділеннях «Укрпошти» навіть дітям. Вміст альдегідів в цій бурді перевищував норму в 30 разів, ефірів - втричі, також було перевищено допустимий вміст метилового спирту. Розслідування Генпрокуратури ініціювала група народних депутатів, один з яких заявив: «Фактично ми маємо справу з грандіозним шахрайством аферою, коли без акцизів і податків людям продають низькоякісні спиртні напої, які є згубними для організму».

Головним фігурантом розслідування став ініціатор шахрайства - заступник генерального директора УДППЗ «Укрпошта» Геннадій Вовк. Вовку, обвинуваченому у продажу через мережу відділень «Укрпошти» прострочених медикаментів та неякісного алкоголю під виглядом бальзамів, довелося розповісти слідству, яка роль у цій схемі відводилася генеральному директору державного підприємства «Укрпошта» Оксані Плотніковій. Також він видав слідству прізвища тих, хто курував схему від податкової та санітарно-епідеміологічної служби.

Вовк
Кадри Януковича: Геннадій Вовк (крайній зліва) і Олександр Вілкул (крайній праворуч)

Однак, завдяки високим покровителям Плотникової, справу вдалося зам'яти, і її  відновили лише в серпні 2014 р., коли ніхто з цих шахраїв на «Укрпошті» вже не працював. 

Після звільнення Оксани Плотнікової Геннадія Вовка перевели на посаду технічного директора, а на посаду комерційного директора призначили Василя Веселого - давнього львівського друга Геннадія, з яким їх пов'язував спільний бізнес: ПрАТ «Партіот», ТОВ «Фаріон», ТОВ «Мистецтво», ТОВ «Лідер Снек», ТОВ «Гемопласт», ТОВ «Петрус-кондитер», ТОВ «Ареал», компанія «Сан ІнБев», ТОВ «Тульчин м`ясопродукт» та інші. Були там і підставні компанії, з якими   зараз розбираються правоохоронні органи. До речі, працюючи на керівних посадах в держпідприємстві, Вовк здійснював діяльність як фізична особа-підприємець (ФОП). Також для своїх махінацій він використовував підконтрольне йому ТОВ "Намафарм" (сьогодні це підприємство діяльність не здійснює і зареєстровано на підставну особу).

В кінці літа 2014 року, в ході оперативно-слідчих заходів СБУ, колишній генеральний директор «Укрпошти» Костянтин Кривенко погодився назвати головних організаторів корупційних схем і розповісти про способи вимивання коштів державного підприємства «Укрпошта». Зокрема, мова йшла про зв'язку колишнього генерального директора Плотникової із заступником генерального директора Вовком та їх роль у продажу через мережу відділень «Укрпошти» фальсифікованих спиртних напоїв під виглядом ліків, прострочених фармацевтичних препаратів від підставної фармацевтичної компанії, і прострочених харчових продуктів.

Геннадія Вовка звільнили з «Укрпошти» у квітні 2014-го - і з того часу про нього не було чути. Але й  досі державному підприємству перевіряючими та правоохоронними органами пред'являються претензії щодо корупційних оборудок, які організовувалися цим рідкісним шахраєм. Його трудова біографія свідчить, що Вовк, не маючи схильності до інтелектуальної діяльності, зате володіючи шахрайською хваткою, авантюризмом і безглуздим характером, скрізь демонстрував схильність до побудови схем для особистого збагачення. Тому можна з упевненістю заявляти, що можливе призначення Вовка на «Укрпошту» можуть лобіювати лише шахраї для подальшої спільної участі в відроджених ним корупційних схемах.

Осипенко Людмила