15.11.2015

Німці розробили пристрій, який значно підвищує продуктивність біогазових заводів


У минулому році доповнення до закону про відновлювану енергію у Німеччині стало важким ударом для виробників біогазу. За даними галузевого союзу, внаслідок скорочення премії за електроенергію з біогазу деяким компаніям майже не вдається рентабельно експлуатувати установки. Крім того, відсутній стимул для будівництва нових.

Фірма Ultrawaves, дочірня компанія Гамбурзького технічного університету, розробила пристрій, який дозволить виробникам електроенергії з біогазу підвищити вихід газу і компенсувати частину збитків. Biosonator виробляє ультразвук, який змінює консистенцію сировини таким чином, що бактеріям простіше її споживати.

При обробці біомаси, яка плаває у воді, акустичний тиск змінюється з 20 000 до 35 000 Гц. В період низького тиску всередині біомаси утворюються мікроскопічні бульбашки, які наповнені водяним або газовим паром. На наступній фазі тиску вони вибухають, тобто осідають. При цьому локально виникає тиск до 500 бар і температура до 5000°C. Так у речовині з'являється інтенсивна напруга зрушення і відбувається розщеплення біомаси. 

Обробка ультразвуком руйнує клітки рослин, у результаті чого збільшується поверхня для дії мікроорганізмів. Це дозволяє підвищити вихід біогазу більш ніж на 10%. Разом з тим значно скорочується застосування особливо дорогої біомаси, наприклад, зернових. Також залишається менше рештків, що потребують термічної утилізації, яка не є безкоштовною.
 
Ultrawaves представила Biosonator на спеціалізованій виставці Agritechnica, яка проходила у Ганновері з 10 по 14 листопада.

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий