06.08.2016

Винахідники-аматори сконструювали міні-електростанцію, яка працює на... дровах


Електроенергія нині дорога – і буде ще дорожчати! Але від неї не відмовишся – не будеш же освітлювати хату свічками! Втім можна для цього скористатися не свічками, а... дровами.


Кілька молодих ентузіастів-технарів поміркували і зробили газогенераторну міні-електростанцію. На чому вона працює? На відходах деревини, пише газета Експрес.

...Біля будинку стоїть на асфальті прямокутний сталевий бак з якимись трубками збоку. Поряд – шланги, мотор на колісному візку. Одразу й не зметикуєш, що воно таке.

"Це наше з колегами дитя – газогенераторна установка, яка допоможе виробити електрику, – пояснює один з майстрів, 25-річний Микола Оксенюк. – Працює вона за відомим ще з передвоєнних часів принципом газогенерації, або газифікації твердого пального".

Справді, такі двигуни були дуже популярними в СРСР у 30 – 40-х роках минулого століття. А тепер "дідівська" технологія дістала мовби друге дихання – через подорожчання пального й енергоресурсів. "Як усе це працює? – перепитує Микола. – Дуже просто. У бункер ми засипаємо тверде пальне – це можуть бути пелети, цурки, січка, навіть гілля. Розпалюємо – і починається процес горіння. При цьому утворюються гази – чадний газ, водень, метан... Близько 40% цієї суміші горючі. Тож можна використати її з користю".

Після очищення та проходження камери газифікації горючий газ виходить зі спеціального патрубка назовні. Тут якраз й варто його "ловити". За допомогою трубки експериментатори запустили цей газ у перероблений бензиновий двигун, тобто замінили бензиново-повітряну сміш на газоповітряну. Двигун починає гарчати, чмихає – і заводиться на повну силу. "Перед цим через клинопасову передачу я з’єднав цей мотор з іншим синхронним двигуном, який виконує роль генератора, – пояснює чоловік. – Цей другий двигун також починає працювати – і виробляє струм". Справді, під'єднана до генератора лампа розжарювання починає яскраво світитися. Є струм! А дали його... відходи деревини!

"Задля справедливості треба згадати про хибу такої "електростанції", – признається пан Микола. – Працюючи на газі, бензиновий двигун втрачає 10 – 15% своєї потужності. Але цю чи не єдину ваду перекриває неабияка перевага економії коштів. Як саме? Підрахуймо. Літр бензину в такій установці заміняють півтора-два кілограми пелет. У бак нашого газогенератора вміщається 15 кілограмів пелет – це еквівалент десяти літрів бензину. А що виходить у грошах? 10 літрів бензину – це 200 гривень. А 15-кілограмовий мішечок пелет вартує в маркеті 56 – 58 гривень. Якщо ж узяти гуртом цілу тонну – вийде взагалі по 40 гривень за мішок. Іншими словами, вартість деревного палива менша за бензинове у 4 – 5 разів!"

Потужність такої "електростанції" – від двох до п’яти кіловатів. Цього цілком вистачить, щоб освітлювати дачу або невеликий будинок, даючи струм ще й побутовим приладам. Винахідник зауважує, що такий газогенератор ще й екологічно чистіший за бензиновий двигун. "А фінансову економію можна взагалі підняти до 100 відсотків, – каже Микола Оксенюк. – Ця штука працює й на відходах соломи, на трісках тощо. А якщо маєте сад, можна наламати сухих гілляк і заправляти ними бункер для горіння. Тоді газ – і струм – узагалі будуть дармовими. І ніяке підвищення тарифів на електрику не страшне!"

Сергій БОВКУН

Комментариев нет:

Отправить комментарий