04.03.2016

Через шахрайства в Мінсоцполітики грошову допомогу призупинено для 150 тисяч переселенців



21 лютого Міністерство соціальної політики призупинило виплату пенсії та соціальної допомоги для 150 тис. переселенців. Причина — масові підробки документів про тимчасову реєстрацію. Дані перевіряє Служба безпеки України.

— Близько 40 відсотків переселенців незаконно отримують допомогу від держави, — каже міністр соцполітики 45-річний Павло Розенко.
— На неї мають право люди, які проживають на підконтрольній Україні території, — ­продовжує Павло Розенко. — Тому четвертий місяць спільно з СБУ працюємо над виявленням шахрайських схем. Ідеться не лише про жителів ЛНР, ДНР, а й про чиновників міграційної служби, соцзабезів. Справжнім переселенцям боятися нічого. Якщо всі документи оформлені правильно, виплати їм поновлять найближчим часом.
Раніше Розенко поінформував, що на сьогодні в країні зареєстровано 1 млн 700 тис. тимчасових переселенців, щомісяця вони отримують виплати на суму 30 млрд грн. Водночас триває робота з виявлення людей, котрі оформляють фіктивні довідки, але не є переселенцями.
“Ми скасовуємо довідки, і справжні переселенці приходять по нові. Так от, у Дніпропетровській області на 100 скасованих довідок по нові приходять лише 10%”, – розповів міністр.
Перевіркою фактичного місця проживання переселенців займалася міграційна служба. Якщо зазначена в довідці прописка не відповідала дійсності, то за день людину могли позбавити виплат. Довідку потрібно було поновлювати через півроку. 6 січня президент підписав закон. Згідно з ним, переселенцям дозволили не повідомляти органи міграційної служби про фактичне місце проживання.
СБУ перевірила списки переселенців у Донецькій, Луганській, Запорізькій, Харківській і Дніпропетровській областях. Планують зробити це й в інших регіонах.
— Ми виявили численні порушення. У Сіверськодонецьку за однією адресою значилися 7,5 тисячі переселенців, в Ізюмі — 3293, у Дружківці — 1300, — розповідає голова Служби безпеки 49-річний Василь Грицак. — За нашими підрахунками, близько 900 тисяч внутрішніх переселенців — фіктивні. Щомісяця держбюджет утрачав щонайменше мільярд гривень.
Найпопулярніша схема шахрайства — “пенсійний туризм”.
— Людина реєструється в соцзабезі на липову адресу. Отримує довідки для виплат і повертається на окуповану територію. Сама чи через посередників їздить по гроші. Відомо, що частина цих коштів ішла на фінансування бойовиків. На початку року на пункті пропуску “Чугунівка” затримали 48-річну посередницю. Вона намагалася провезти до Луганська 740 тисяч гривень та близько 300 банківських карток. Ховала їх у пакунках із борошном, — каже Василь Грицак. — Також виплати оформлювали на померлих та зниклих безвісти. Проти чиновників управлінь соцзахисту, міграційних служб, які були задіяні в цих схемах, відкрили 24 кримінальні провадження.

В Латвии ограничили деятельность банка Левочкина и Фурсина
НАБ расследует получение Пивоварским и его заместителями зарплаты в конвертах

Комментариев нет:

Отправить комментарий